Skip to content

Stresshantering

 
Stress – en del av livet

Känns det som att livet snurrar på för fort? Kämpar du varje dag mot klockan och en överfull kalender? Längtar du efter mer balans, njutning och harmoni? Behöver du strategier för att hantera stress och oro i din vardag, på arbetet, i familjen och i dina relationer? Har du bestämt dig för att bryta mönstret? Vill du göra en bestående förändring i ditt liv?

Med mina kurser i stresshantering får du en bra start på din resa mot mer balans i livet. Länk till Priser

Psykisk ohälsa där stress är den bakomliggande orsaken har idag blivit den främsta orsaken till sjukskrivningar bland män och kvinnor. Fler dör av stressrelaterade sjukdomar jämfört med arbetsplatsolyckor, visar en utkommen forskningssammanställning från Arbetsmiljöverket (2019). Det är dags att bryta den trenden!

Det är betydligt lättare att lära sig hantera stress innan du blir sjuk, att hamna i utmattningsrelaterad ohälsa innebär i de flesta fall en lång och svår väg tillbaka.

Att känna sig stressad är vanligt förekommande och något vi alla kan känna igen oss i. När stressen är övergående är den oftast oskadlig. Våra kroppar är byggda för att klara tillfälligt stressade situationer, det ger skärpa till våra sinnen och kraft och energi. Stress i sig är med andra ord inte något negativt, det är kroppens naturliga sätt att ta hand om dig. Det är när situationerna som stressar oss blir för intensiva och upprepas ofta eller under lång tid utan att vi får återhämta oss som problemen börjar. En stressig period på arbetat klarar de allra flesta, men är det lika stressigt hemma eller om våra sociala liv börjar trassla samtidigt som stressen återkommer allt oftare är det viktigt att du börjar titta på hur ditt liv ser ut. Att ånga på utan återhämtning är vår tids stora fara. Det är när stressnivåerna i blodet och kroppen är höga under en längre tid som vi upplever negativa konsekvenser. Kroppen bränner ut på sitt eget energiförråd, och det i sin tur kan ge en rad andra följdsjukdomar. För att må bra behöver vi varje dag ständigt växla mellan aktivitet och återhämtning.

När stressen blir långvarig blir den skadlig för oss och kroppen börjar signalera att systemet är överbelastat. Det är inte ovanligt att signalerna går oss förbi. Det är kanske inte förrän vi får flera obehagliga symptom som till exempel; hjärtklappning, yrsel, magbesvär eller en panikattack som vi stannar upp och tar situationen på allvar.

Då kan det kännas omöjligt att få till en förändring eller att ens tänka klart. Men trots krisen är detta ett gyllene tillfälle att se över hur du vill leva ditt liv. Det första steget att komma till rätta med stress är att identifiera orsakerna till att du känner dig stressad. Vad behöver du förändra för att få balans? Ofta behöver man någon utomstående att samtala med för att få hjälp att sortera och förändra sin situation. Du är varmt välkommen att höra av dig till mig, så hjälper jag dig att komma vidare. Se mina kurspaket för stresshantering – Länk till Priser

Citat:
”Vår största svaghet är att vi ger upp. Den säkraste vägen till framgång är att alltid försöka en gång till”
– Thomas A. Edison –